Żyj zdrowo zgodnie z naturą
2 grudnia 2022 uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Pani Marty Wolińskiej i Edyty Drabik wzięli udział w konkursie organizowanym z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych w SOSW im.Prof.Zofii Sękowskiej w Lublinie. Celem akcji było promowanie zdrowego trybu życia, rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów, promowanie krajowej żywności oraz integracja środowisk.Uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładów na temat ziołolecznictwa ( Kraina Rumianku), wartości odżywczej owoców i warzyw, wziąć aktywny udział w pokazach kulinarnych prezentowanych przez studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Nasi uczniowie przygotowali stoisko, na którym serwowaliśmy regionalne przysmaki oraz prezentowane były konkursowe wyroby: stroik z owoców, warzyw i ziół, sernik z żurawiną oraz sernik korzenny
UWAGA! nasza szkoła zajęła miejsce na podium w następujących kategoriach:
I miejsce - ,, Konkurs na najładniejszą dekorację z warzyw, owoców i ziół"
II miejsce - ,, Masz babo placek- konkurs na najsmaczniejsze tradycyjne ciasto z owocami, warzywami
III miejsce - ,,Konkurs na najładniejsze stanowisko wystawiennicze"
P.S. Dziękujemy za udostępnienie eksponatów naszym aniołom Pani Basi i Panu Grzegorzowi