Spotkanie ze studentami dietetyki klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
W dniach 3 i 9 kwietnia w naszej szkole odbyły się warsztaty z zorganizowane przez studentów Koła Naukowego Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Uczestnikami warsztatów były klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz kl. II LO
Jedną z prowadzących warsztaty, była Sandra Jeżewska, która jest absolwentką Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z naszej szkoły.
Podczas spotkania poruszone zostały kluczowe zagadnienia związane z różnymi rodzajami zaburzeń, takimi jak anoreksja, bulimia czy też bigoreksja, ortoreksja, jedzenie kompulsywne oraz AFRID.
Zaproszeni goście omówili, jak te problemy wpływają na psychikę i zdrowie fizyczne osób je doświadczających, a także jak można im zapobiegać lub je leczyć.
Na spotkaniu nie zabrakło tematów związanych z prawidłowym odżywianiem- z naciskiem na znaczenie zrównoważonej diety, w tym odpowiedniego spożycia węglowodanów, tłuszczy, białek oraz minerałów, takich jak np. magnez.
Ważnym tematem była rola picia wody w codziennej diecie oraz znaczenie regularnych posiłków w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.
Uczestnicy warsztatów porównali również produkty dostępne w sklepach – takie jak batoniki – z domowymi przekąskami, ucząc się, jak w prosty sposób przygotować zdrowe alternatywy w domu.
Podsumowaniem warsztatów był temat wpływu zdrowia psychicznego na samopoczucie. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak odpowiednia dieta może wspierać zdrowie psychiczne i jakie nawyki żywieniowe mogą pozytywnie wpływać na naszą psychikę, pomagając w walce ze stresem i w poprawie nastroju.
To spotkanie było świetną okazją do zdobycia wiedzy, która pomoże uczestnikom dbać o swoje zdrowie i rozwijać świadome nawyki żywieniowe.
Bardzo dziękujemy przyszłym dietetykom za wartościowy czas.