Dzień Turystyki Kulinarnej UMCS
W piątek 15 listopada uczniowie klasy II TŻ uczestniczyli w Dniu Turystyki Kulinarnej na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS. Wydarzenie rozpoczęło się prelekcją dr Joanny Szczęsnej pt: "Z miłości do jedzenia" oraz wykładem dr hab. Małgorzaty Flaga pt: " Dlaczego różnie jemy? Geograficzne i kulturowe uwarunkowania kształtowania się kuchni narodowych". Przybliżone zostały nam potrawy regionalne z różnych miejsc w Polsce oraz na świecie. Największe zainteresowanie naszych uczniów wzbudził występ zagranicznych studentów UMCS, którzy w języku angielskim opowiadali o kuchni, tradycji kulinarnej oraz potrawach regionalnych krajów afrykańskich, azjatyckich oraz Ukrainy. Kolejnym wydarzeniem było wręczenie nagród w konkursie za przygotowanie plakatu ze zdjęciami i opisem potrawy regionalnej, którą uczniowie musieli sami przygotować.
Nasza uczennica Karolina Walewska zdobyła wyróżnienie- GRATULUJEMY!
Kolejnym punktem były warsztaty prowadzone przez studentów geografii UMCS. Dotyczyły lubelskich produktów regionalnych, a mianowicie: Cydra Lubelskiego, Pieroga Biłgorajskiego, Placków Ziemniaczanych oraz Cebularza.
Na koniec przyszedł czas na degustację pysznych potraw Mieliśmy okazję skosztować: pierogów z kaszy manny i sera, cebularza jak również zupy dyniowej. Dla nas potrawą "number one" był PIERÓG BIŁGORAJSKI.