Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Niemcach

Dzień Turystyki Kulinarnej UMCS

Utworzono dnia 18.11.2024

W piątek 15 listopada uczniowie klasy II TŻ uczestniczyli w Dniu Turystyki Kulinarnej  na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS. Wydarzenie rozpoczęło się prelekcją dr Joanny Szczęsnej pt: "Z miłości do jedzenia" oraz wykładem dr hab. Małgorzaty Flaga pt: " Dlaczego różnie jemy? Geograficzne i kulturowe uwarunkowania kształtowania się kuchni narodowych". Przybliżone zostały nam potrawy regionalne z różnych miejsc w Polsce oraz na świecie. Największe zainteresowanie naszych uczniów wzbudził występ zagranicznych studentów UMCS, którzy w języku angielskim opowiadali o kuchni, tradycji kulinarnej oraz potrawach regionalnych krajów afrykańskich, azjatyckich oraz Ukrainy. Kolejnym wydarzeniem było wręczenie nagród w konkursie za przygotowanie plakatu ze zdjęciami i opisem potrawy regionalnej, którą uczniowie musieli sami przygotować.
Nasza uczennica Karolina Walewska zdobyła wyróżnienie- GRATULUJEMY!
Kolejnym punktem były warsztaty prowadzone przez studentów geografii UMCS. Dotyczyły lubelskich produktów regionalnych, a mianowicie: Cydra Lubelskiego, Pieroga Biłgorajskiego, Placków Ziemniaczanych oraz Cebularza.
Na koniec przyszedł czas na degustację pysznych potraw Mieliśmy okazję skosztować:  pierogów z kaszy manny i sera, cebularza jak również zupy dyniowej. Dla nas potrawą "number one" był PIERÓG BIŁGORAJSKI.

Dzień Turystyki Kulinarnej UMCS

Utworzono dnia 18.11.2024, 13:58

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Grudzień 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

 

 

 

 

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 251

W poprzednim tygodniu: 824

W tym miesiącu: 1167

W poprzednim miesiącu: 3300

Wszystkich: 456313

Zegar