Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Nowoczesne „Laboratorium Kulinarne” w ZSP w Niemcach- otwarte!

Utworzono dnia 17.10.2018
Czcionka:

 

Nowoczesne „Laboratorium Kulinarne” w ZSP w Niemcach- otwarte!

„Posiadana wiedza nabiera wartości , kiedy jest wykorzystywana w praktyce.”- ta myśl  przyświecała  uroczystemu  otwarciu nowoczesnej i profesjonalnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach.

Pracownia dydaktyczno-gastronomiczna została sfinansowana ze środków Regionalnego Projektu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, oś priorytetowa 13, działanie 13.6, infrastruktura kształcenia zawodowego i ustawicznego. Tytuł projektu  to – „Modernizacja infrastruktury dydaktycznej na kierunkach priorytetowych w szkołach zawodowych Powiatu Lubelskiego”.

Koszt inwestycji to 278.000 tys. Zł. Koszt wyposażenia to suma 152.000 tys. zł. Są to ogromne kwoty, zainwestowane w bazę lokalowo-dydaktyczną szkoły. Wyposażenie i sprzęt który otrzymaliśmy jest wysoce profesjonalny i bardzo nowoczesny. Niech przykładem będzie piec konwekcyjno-parowy w pełni skomputeryzowany firmy RATIONAL.

Dnia 10.10.2018r  uroczystość zgromadziła wielu znamienitych gości m.in.:

pana Pawła Pikulę - Starostę Lubelskiego, p. Dariusza Gajo – Członka Zarządu Powiatu Lubelskiego, p. Jadwigę Wójcik- Skarbnika Powiatu, p. Krzysztofa Urbasia – Wójta Gminy Niemce, p. Beatę Janiszewską - Brudzisz – Naczelnik Wydziału Edukacji, Promocji i Spraw Społecznych, Radnych Rady Powiatu Lubelskiego i Radnych Gminy Niemce na czele z p. Sławomirem Mroczkiem – Przewodniczącym  Rady, Dyrektorów instytucji i  placówek  oświatowych  powiatowych i gminnych , ks. Proboszcza parafii p.w. św. I. Ignacego Loyolii - Mirosława Skałbana oraz przedstawicieli Rady Rodziców ZSP w Niemcach.

 Uroczystość rozpoczęto od pokazów kulinarnych. Przybyli goście i społeczność szkolna mogli podziwiać kunszt kulinarny szefa kuchni restauracji PIANO - p. Piotra Huszcza - który przygotował dwa wykwintne dania: jagnięcinę z brokułami i stek z polędwicy wołowej, natomiast p. Michał Chabior- Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - zaserwował krewetki flambirowane z warzywną salsą. Wyrafinowane smaki doceniali goście, którzy mogli delektować się  potrawami. W tym samym czasie trwał konkurs uczniów klas techników gastronomicznych szkół powiatu lubelskiego, który polegał na wykonaniu figurek z jesiennych warzyw. Jury przyznało zwycięstwo uczniom z Pszczelej Woli.

Po porcji kulinarnych wrażeń nastąpiło oficjalne otwarcie pracowni. Przecięcia wstęgi dokonał Pan Paweł Pikula –Starosta Lubelski, p. Dariusz Gajo, p. Krzysztof Urbaś, p. Beata Janiszewska- Brudzisz, p. Radosław Domownik – Przewodniczący RR w ZSP w Niemcach, ostatniego cięcia dokonała p. Elżbieta Rudnicka - Dyrektor ZSP w Niemcach. Aktu poświęcenia pracowni dokonał ks. Proboszcz Mirosław Skałban. Następnie  wszyscy zgromadzeni uczestnicy wydarzenia mogli podziwiać profesjonalnie wyposażoną pracownię.

Uroczyste otwarcie zwieńczył poczęstunek przygotowany przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w Niemcach  pod kierunkiem nauczycieli zawodu - pań Edyty Drabik i Marty Wolińskiej.

Nauka i nabywanie doświadczeń w tak profesjonalnym „laboratorium kulinarnym”  wyposaży przyszłych adeptów sztuki kulinarnej w umiejętności zawodowe na najwyższym poziomie.

Nowoczesne „Laboratorium Kulinarne” w ZSP w Niemcach- otwarte!

Utworzono dnia 17.10.2018, 13:12

Kalendarium

Listopad 2018
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

 

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 706

W poprzednim tygodniu: 790

W tym miesiącu: 1870

W poprzednim miesiącu: 3820

Wszystkich: 112593

Zegar