Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Niemcach

16 października - Światowy Dzień Żywności

Utworzono dnia 15.10.2020
Czcionka:

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ten dzień jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Jak nie marnować jedzenia?

  1. Rób przemyślane zakupy:
  • przejrzyj swoją lodówkę
  • zaplanuj swój jadłospis
  • zrób listę zakupów
  • trzymaj się jej w sklepie
  1. Kupuj produkty „po przecenie” (nie tylko te w „promocji”, ale z krótkim terminem – daj im drugie życie)
  2. Wykorzystuj zapasy swojej lodówki (sporządzaj dania z tzw. „resztek”)
  3. Stosuj zasadę „FIFO” – pierwsze przyszło, pierwsze wyszło
  4. Jeżeli masz zbędne jedzenie (zdatne do spożycia) – oddaj do banku żywności
  5. To co możesz – zamróź!

 

W Lublinie również istnieje miejsce, gdzie można dzielić się jedzeniem z innymi!

Jadłodzielnia Lublin

Aleja Tysiąclecia 2, Targowisko nr 1, pawilon 197

 

PRZEPISY ZERO WASTE

„Brownie z kaszy jaglanej”

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • pół szklanki kakao 
  • pół szklanki miodu 
  • ćwierć szklanki mleka 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki oleju 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę zblenduj razem z kakao, miodem, mlekiem, jajkami oraz olejem. Starannie wymieszaj całość z łyżeczką proszku do pieczenia. Powstałą masę wylej na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Wierzch możesz posypać resztką migdałowych płatków. Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

 „Chlebek bananowy”

Składniki:

  • 3 mrożone banany 
  • Pół szklanki roztopionego masła 
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • cukier
  • mąka
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładkie puree. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj do tego mąkę, proszek do pieczenia i sól. Według uznania, możesz dodać owoce, czekoladę czy orzechy. Zmiksuj całość i przelej do foremki wyłożonej papierem. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

„Mufiny jajeczne”

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 papryki
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki mleka
  • garść szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina sera

    Przygotowanie:

Natłuszczamy oliwą blachę na muffiny. Wypełniamy ją pokrojonymi warzywami, następnie roztrzepujemy jajka w naczyniu, dodajemy sól i pieprz i wlewamy całą zawartość do muffinek. Pieczemy 20 minut w 200°C.

 

 

 

„Trufle z resztek ciasta”

Składniki:

- kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe itp.)
- wiórki kokosowe (1-2 garście)
- ok 1-2 garście orzechów
- mascarpone (150-200 g)
- 2/3 - 1 roztopionej czekolady
- opcjonalnie trochę aromatu rumowego

Przygotowanie:

Ciasto rozdrabniamy tak, aby powstały okruszki. Orzechy mielimy i mieszamy z okruszkami oraz wiórkami. Dodajemy mascarpone, aromat oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko  mieszamy i lepimy kulki, które obtaczamy później w wiórkach.

 

Światowy Dzień Żywności

Utworzono dnia 15.10.2020, 20:54

Kalendarium

Październik 2020
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

 

 

 

 

 

 

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 693

W poprzednim tygodniu: 1318

W tym miesiącu: 4147

W poprzednim miesiącu: 7675

Wszystkich: 210940

Zegar